Ето го и цялото интервю: Знаете ли, че когато България се

...
Ето го и цялото интервю: Знаете ли, че когато България се
Коментари Харесай

Постоянният представител на САЩ в НАТО: Не се обръща гръб на Укра...

Ето го и цялото изявление:

 

Знаете ли, че когато България се причисли към НАТО през 2004 година, дипломатите нарекоха това разширение " Големия гърмеж ". Почти 20 години по-късно, може ли да кажете, че българската войска е задоволително огромна и способна при положение на гърмеж към нас?

 

Както Съединени американски щати, по този начин и НАТО високо ценят многочислените заслуги и принос на България към Алианса. България дава на Алианса една неповторима вероятност за Черноморския район, давайки ни значим взор за това, което се случва в Украйна, също по този начин и насоки за това по какъв начин да засилим нашата зоркост в района. Същевременно България прави вложения в своите отбранителни качества, с цел да отговори на задачата от 2%. Целта на НАТО е всяка страна членка да влага 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Благодарни сме на решимостта на България да реализира тази цел. Също по този начин би трябвало да загатна, че сме извънредно признателни на България за това, което прави за Украйна. Докато войната се вихри на украинска територия, българите са необикновено великодушни към украинските бежанци, България дава филантропична и икономическа помощ, както и значима помощ за сигурността.

 

На Украйна ѝ следва дълга война. Готови ли са западните съдружници от НАТО за продължителна война откакто контра-офанзивата на украинската войска не се разви съгласно упованията?

 

Президентът Байдън изнесе изключително значима тирада през вчерашния ден вечерта, в която бе отправено извънредно значимо послание към украинския народ, само че също и към президента Путин, а точно - " Съединени американски щати са подготвени да поддържат Украйна, колкото е належащо ".

 

Имаме потенциала да го създадем даже и предоставяйки поддръжка на нашите другари от Израел при тези ужасяващи терористични набези. Задължени сме да го създадем. Интересно, само че и в същото време обнадеждаващо, е че толкоз доста наши сътрудници и съдружници по света не престават да изпращат същото обръщение. Никой не си извръща главата, никой не е разконцентриран, на което в действителност е разчитал Путин. Предполагал е, че трансатлантическите сътрудници ще изгубят интерес към Украйна. Никой не е изгубил интерес и все по този начин сме ясно фокусирани върху даването на нужната помощ на украинския народ.

 

В същото време, вие добре знаете дипломат Смит, че дългата война изисква въздушна защита повече от всичко. Мислите ли, че тактиката на Европа да изпраща своите остарели оръжия в Украйна би трябвало да се промени?

 

Не става дума само и единствено за съдружниците от НАТО. Има група от 50 страни от целия свят, които се срещат ежемесечно, част от формата " Рамщайн " или Контактната групата за даване на отбранителна помощ на Украйна (UDSG). Всеки месец тези 50 страни се събират, с цел да схванат по-добре какво е належащо за украинската войска. В последно време фокусът е върху два фронта; преди всичко противовъздушната защита, както споменахте, само че и с боеприпасите. Нуждата от муниции е голяма. По време на последната среща, която се състоя преди няколко дни, доста страни направиха спомагателни оферти за даване на помощ. Вярваме, че украинците ще получат нужните им активи за въздушна защита. Това е от голяма важност заради няколко аргументи: значимо е освен за тяхната армия, която води война на бойното поле, само че е от голяма важност и за градовете им, защото наближава зимата и знаем, че Русия доста постоянно подхваща офанзиви срещи сериозната инфраструктура, с цел да хвърли Украйна в мрак и мраз през зимата. Това е повода за настояването за противовъздушна защита. Да не забравяме и за зърното. Откакто Русия се отдръпна от Черноморската зърнена самодейност, която беше толкоз значима, руснаците започнаха да нападат зърнените складове. Така че противовъздушната защита сега е приоритет за нашите другари от Украйна заради изброените аргументи. Чудесно е да забележим всички тези страни от целия свят да се сплотяват и да намират спомагателни форми на поддръжка.

 

Когато Русия атакува Украйна предходната година, Черно море не изглеждаше като евентуално полесражение, само че в този момент то е такова. Мислите, че новият маршрут за експорт на украинско зърно през териториалните води на Румъния и покрай българското крайбрежие е безвреден? 

 

Искаме зърното да се изнесе от Украйна заради ред аргументи. Необходимо е за хората от района, само че по-важното е, че зърното е нужно на хората по света, които мощно разчитат на този импорт. Основният ни приоритет бе да проработи още веднъж Черноморската зърнена самодейност. За страдание руснаците не демонстрират интерес. Оценяваме напъните на Турция да я възобнови. Тъй като това не се случва, се фокусираме върху други транспортни пътни и железопътни коридори и спомагателни направления през Дунава и Черно море. Разглеждаме всеки вероятен сюжет. Зърното би трябвало да бъде изнесено, украинците разчитат да го продадат на международните пазари. Но това би трябвало да стане по един безвреден метод за тези, които ще са ангажирани с превозването. Този въпрос е във фокуса на всички, освен НАТО, само че и трансатлантическите ни сътрудници. Всички ние работим дружно, с цел да намерим решение. При вземането на решение за превозването на украинското зърно по път, релси или вода ще бъдат взети всички ограничения за сигурност, с цел да сме сигурни, че тези коридори са предпазени.

 

В този смисъл, откакто Румъния и България не разполагат с огромни военноморски сили, дискутирали ли сте военни конвои на НАТО да охраняват комерсиалните доставки от Украйна по море? 

 

Засега не сме обсъждали такава опция заради явни аргументи. На този стадий е мъчно да си представим НАТО-ски плавателни съдове да навлизат в Черно море в сегашната обстановка. Това което сме създали е да обмислим способи да работим дружно с комерсиалните превозвачи, както и опцията да се употребяват и железопътни коридори. По отношение на НАТО и военноморските сили, насочили сме нашето внимание върху Черно море в последно време, с цел да усилим бдителността и да се уверим, че с времето нашите съдружници ще засилят качествата си. Оценяваме напъните на страните членки на НАТО да създават по-добри качества за военноморските си сили. Отново е видна значимостта на спазването на уговорката за вложение на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Нужни са средства, с цел да се придобият качества и потенциал дълготрайно. С неспокойствие чакаме взаимната ни работа с България по линия на модернизацията на армията – придобиване на самолети F-16, надяваме се, че скоро ще ги получите, разискват се и други качества. Напълно поддържаме модернизацията на българската войска.

 

Накрая, в България множеството гласоподаватели избраха партии, които сега поддържат Украйна. Но също по този начин имаме президент, който е и главнокомандващ на армията, които ги назова " войнолюбци ". Бихте споделили, че България сега е благонадежден и мощен сътрудник в Алианса сега?

 

Напълно. В София организирах чудесни срещи през последните два дни. Успях да се срещна с високопоставени държавни представители и министри, както и с министър-председателя и с президента и обсъдихме общите провокации. Посланието ни е ясно - поддържаме всички старания на България за рационализация на нейните въоръжени сили.

 

Що се отнася до това кой е войнолюбец, смятам че отговорът е явен. Очевидно е, че президентът Путин води тази нападателна война в Украйна. Той стартира войната преди година и половина и той е този, който може да я спре още на следващия ден, в случай че желае. 

 

Светослав Иванов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР